Magyarország déli, délnyugati területei egyelőre az ország keleti részéhez hasonlóan nem bővelkednek elektromos autó töltőkben. Ha nem is sokkal, de egy darab három szabványos töltővel a héten javult a helyzet, Harkányban ugyanis a gyógyfürdő közelében letelepítették a város első villámtöltőjét. Az 50 kW-os DC és 22 kW-os AC töltést biztosító oszlopot az önkormányzat rendelte a Zsigmondy sétányon lévő parkolóba.

A teljes mértékben magyar fejlesztésű, AGT oszlop különlegessége, hogy rendkívül kis alapterületű, nagy teljesítménye ellenére alig nagyobb, mint egy 2×22 kW-os AC töltőoszlop. Egyenáramú töltés esetén természetesen támogatja mind a CHAdeMO, mind pedig a CCS szabványokat, míg váltakozó árammal a Type2-es aljzatról maximum 22 kW-tal képes tölteni az autókat. Egyenáramnál a kábel a töltőoszlopon található, míg váltakozó áramú töltésnél az autós saját kábelére van szükség.

Ahogy az általában lenni szokott, a két DC csatlakozó közül egyszerre csak egy használható, de a töltő fizikailag képes a DC teljesítmény két csatlakozó közt való megosztására. Ez a funkció a harkányi töltőben ugyan még nem aktív, és ha aktiválják a két csatlakozó együttes teljesítménye akkor sem lehet több 50 kW-nál, de amennyiben az egyik autó töltésének áramerőssége 60 A (~25 kW) alá esik, akkor aktiválható lesz a másik csatlakozó is. Ennek a funkciónak a bekapcsolása csak a későbbiekben várható.

A töltő használata egyelőre ingyenes, a képernyő mellett lévő gombokkal a megfelelő csatlakozó kiválasztása után indítható, de a későbbiekben, várhatóan novembertől a töltő méltányos díjazás ellenében lesz használható. A felújított sétányt és az új AGT villámtöltőt 2019. október 5-én adják át hivatalosan a lakosságnak.
Az üzemeltetők kérése, hogy a töltést ne a vészleállító, hanem a stop gombbal szakítsák meg, mert a vészleállító gomb kihúzásáig a töltő nem lesz használható, ami a következő autóst hozhatja kellemetlen helyzetbe.

Bővebben: Villanyautosok.hu