Tegnap este a helyére került és nagyjából este 8 óra óta használható a legújabb, M3-as autópálya menti villámtöltő Nagyfüged Határában. A Miskolc és Budapest között pont félúton (mindkét város központjától ~95 km-re), az autópálya lehajtótól mindössze 1,7 km-re lévő töltőállomást a Nova Future Zrt. telepítette. A Villanyautósok Közösségének Facebook csoportjának tagjai Nyers Tamásnak, a cég vezérigazgatójának köszönhetően az utóbbi időben betekintést nyerhettek a töltőtelepítés bürokratikus folyamatába. Ma, az AGT gyártmányú villámtöltő beüzemelésével egy nagyon macerás és hosszadalmas folyamat végére került látszólag pont. Ez azonban több szempontból is csak az első lépés.

A Harkányban nemrégiben beüzemelthez hasonló, teljes egészében magyar fejlesztésű töltőoszlop DC oldalon (CCS és CHAdeMO) 50 kW teljesítményt képes leadni, míg AC töltés esetén (Type 2 aljzat) 22 kW a maximum. A két DC csatlakozó egyelőre nem használható egyszerre (később erre is lesz lehetőség), de egy DC és egy AC töltés egyidejű kiszolgálására maga az oszlop alkalmas, így egyszerre két autó is tölthető lesz Nagyfügeden.

A tegnapi beüzemelés azonban csak egy fontos első lépés volt. A helyszínre a hálózati engedélyes (áramszolgáltató) egyelőre csak 3×32 A-t, vagyis 22 kW teljesítményt tudott bekötni, az oszlop üzemeltetéséhez szükséges 3×110 A-t valamikor csak a későbbiekben fogják biztosítani. Addig az oszlop 22 kW maximális teljesítménnyel üzemel, így a három csatlakozó közül egyidőben csak egy használható.

A töltés indításához a használandó csatlakozó kiválasztása és a Start gomb megnyomása után a képernyőn megjelenő QR kódot kell leolvasni, majd a kapott weboldal utasításait kell követni. A töltés a számlázási adatok, illetve a bankkártyaadatok megadása után azonnal indul. Az adatok elmentése kérhető a rendszertől, így azokat elég csak az első használatkor megadni. A töltés indításakor megadható a töltés maximális összege, amit a rendszer zárol a bankkártyán. Az összeg elérésekor a töltés leáll. Ha a töltés végösszege nem éri el a zárolt összeget, akkor a különbséget a rendszer felszabadítja.

A töltés ára 90 Ft/kWh + 10 Ft/perc. A QR kóddal megnyitott weboldalon a töltés adatai másodpercenként frissülnek, így folyamatosan követhető a fizetendő összeg, az áttöltött energiamennyiség, a töltési idő, a töltési teljesítmény és DC töltés esetén az akkumulátor töltöttségi szintje.

A Nova Futura Zrt. Nagyfügedtől 80 km-re Oszlárra is tervez egy hasonló töltőt, így a két töltővel a kisebb akkus autók számára is biztosítani tudják az M3-as autópályán való utazást a főváros és az ország második legnagyobb lélekszámú városa között.

Bővebben: Villanyautosok.hu