Az M3-as autópálya villanyautós szempontból egy rendkívül nehéz dió. Akiknek van helye az autópálya mentén vagy közvetlen a közelben azok nem akarnak töltőt telepíteni, akiknek nincs, azok nem tudnak helyet szerezni. A Budapesttől a román illetve az ukrán határokig vezető 300 km-es útszakaszon sokáig semmilyen villámtöltési lehetőség nem volt, majd Gödöllőnél, Debrecenben, Nyíregyházán, Hatvanban és Gelejen is megjelent egy-egy töltő a nagy szolgáltatók hálózatának tagjaként. Ezek azonban még így is csak a nagyobb akkus autók számára teszik lehetővé a közlekedést, ráadásul akad olyan töltő is, ami éjjel és munkaszüneti napokon nem elérhető. Így minden új töltőre szükség van, hogy villanyautóval is minél könnyebben átjárható legyen az ország észak-keleti régiója. A Nova Futura egy viszonylag új, de az első pillanattól komplett szolgáltatást nyújtó szereplő a piacon. Az első töltőjüket közel fél évvel ezelőtt telepítették Nagyfügeden az autópályától kevesebb mint 2 km-re, tegnap pedig sor került a második M3-as mellé telepített készülék beüzemelésére is Oszláron.

Az új helyszínre is 50 kW-os AGT gyártmányú töltő került, ami mind CCS mind pedig CHAdeMO csatlakozón képes kiszolgálni az autókat. A DC csatlakozóval nem rendelkező autók ezen a helyszínen is Type 2-es aljzatról tölthetők maximum 22 kW teljesítménnyel. A töltőoszlop teljes egészében, a vezérlőszoftvereket is beleértve magyar fejlesztés, így mind a hardveres, mind pedig a szoftveres támogatását közvetlenül a gyártó tudja helyben biztosítani. A készülék a ma Magyarországon forgalomban lévő összes autóval kompatibilis.

A töltő eseti jelleggel a bankkártyaadatok megadása után mobiltelefonról indítható. Ehhez mindössze a használni kívánt csatlakozót kell kiválasztani (és az autóhoz csatlakoztatni), majd a képernyőn megjelenő QR kódot mobiltelefonnal leolvasni. Ilyenkor a rendszer egy kiválasztott összeget (1000, 2000, 3000 vagy 9000 forintot) zárol az adott kártyán, majd a töltés végén a fennmaradó összeget felszabadítja. Lehetőség van azonban felhasználói regisztrációra is, aminek során bármilyen RFID kártyát, akár egy másik szolgáltató már meglévő, gyakran használt kártyáját is a regisztrációhoz lehet rendelni. Ezek után a töltés zárolás és mobiltelefon nélkül, a rendszerbe regisztrált RFID kártya töltőhöz érintésével indítható. A szolgáltatás díja 90 Ft/kWh + 10 Ft/perc.

Az új oszlári töltő teljesítménye egyelőre 44 kW, de a árambővítés megtörténte után hamarosan elérhető lesz a teljes 50 kW. A rendelkezésre álló csökkentett teljesítmény miatt egyelőre a három csatlakozó közül egyszerre mindig csak egy használható.

Tóth Zoltán, Oszlár polgármestere (balra) és Nyers Tamás, a Nova Futura Zrt. elnöke (jobbra) a töltő csütörtöki átadóján.

A Nova Futura két töltőjével az M3-as autópályán a Budapest Debrecen vagy Budapest Nyíregyháza táv nagyjából 3 db 80-90 km-es szakaszra bontható, így akár a 20-24 kWh-s akkujú villanyautókkal is kényelmesen teljesíthető. A most telepítetthez hasonló AGT villámtöltő üzemel Nagyfügeden túl Harkányban és Polgárdiban is, és hamarosan az M6-os autópálya mellett Tolnán üzemelik be a hálózat harmadik állomását.

Bővebben: Villanyautosok.hu