A mai napon Tolnán, az M6 autópálya közelében (3,5 km, 5 perc), a korábbiakhoz hasonlóan ideális helyen beüzemelték a Nova Futura Zrt. harmadik villámtöltőjét. A Pécstől 70, Dunaújvárostól 65, Budapesttől pedig 114 km távolságra elhelyezkedő töltőoszlop egy újabb autópálya szakaszon teszi sokkal kényelmesebbé a közlekedést. A két korábbi helyszínhez viszonyítva a tolnai töltőpont nagy előnye, hogy rövidesen a töltőoszlopnak helyet biztosító cég, a Fastron büféje is a villanyautósok rendelkezésére áll majd. A cég telephelyének beléptetési szabályai miatt a hamarosan kikerülő ülőpad és szemetes mellett egy táblán lesz olvasható a büfé választéka és telefonszáma, a rendelt ételeket, italokat a személyzet hozza majd ki az oszlophoz.

A villanyautósok mindhárom helyszínen az AGT magyar fejlesztésű és gyártású AGT DC503M típusú töltőoszlopát használhatják, ami azonos a fél éve gyakorlatilag hibátlanul üzemelő harkányi töltőhöz. A villámtöltők többségének 500-600 kg-os tömegével ellentétben ez a típus mindössze 125 kg, ami miatt a telepítés nem igényel gépi emelőt. A készülék tömegének alacsonyan tartását a legmodernebb technológiák felhasználása és a modulrendszerű felépítés teszi lehetővé.

A töltőoszlop CCS és CHAdeMO csatlakozóval 50 kW teljesítménnyel képes kiszolgálni a DC töltésre alkalmas autókat, ezen kívül 22 kW Type 2-es aljzat is található az oszlopon. Mivel a helyszínen a szükséges teljesítmény már most rendelkezésre áll, az AC és egy DC ág együtt is használható. A készülék a ma Magyarországon forgalomban lévő összes autóval kompatibilis.

A töltési szolgáltatás díja 90 Ft/kWh + 10 Ft/perc. A cég hálózatát rendszeresen használni kívánó felhasználók regisztrálhatnak, amelynek során bármilyen RFID kártyát, akár egy másik szolgáltató már meglévő, gyakran használt kártyáját is a regisztrációhoz lehet rendelni, így a következő töltés a regisztrált RFID kártya töltőhöz érintésével azonnal indítható. Regisztrált felhasználók esetén a rendszer nem zárol összeget a bankkártyán a töltés elején.

Eseti töltéshez a képernyőn lévő QR kódot kell egy mobiltelefon kamerájával leolvasni, majd a megjelenő weboldalon a bankkártya adatokat megadva kezdhetjük meg a töltést. Ilyen esetben a töltés elején ki kell választani a maximális töltési díjat (1000, 2000, 3000 vagy 9000 forintot), ami a töltés megkezdésekor a bankkártyán zárolásra kerül. A fennmaradó összeget a töltés befejezésekor természetesen felszabadítja a szolgáltató.

A Nova Futura Zrt. 2019 őszén kezdett villámtöltők telepítésébe Magyarország területén. A Nova Futura eddigi töltőinek közös jellemzője, hogy mindhárom alkalommal olyan helyszínre került töltőoszlop, amelyet eddig a többi szolgáltató mostohán kezelt. A nagyfügedi és az oszlári töltők az M3 autópályán közlekedők életét könnyíti meg, mivel a töltőoszlopok az autópálya lehajtótól néhány kilométerre helyezkednek el és mindkét irányból megközelíthetők. A nagyfügedi töltőoszlop felezi a Budapest-Miskolc távolságot, illetve harmadolja a Budapest-Nyíregyháza és a Budapest-Debrecen útvonalat, utóbbi két útvonalon az oszlári töltőpontot is igénybe véve a legkisebb akkuval szerelt elektromos autók is eljuthatnak Magyarország keleti megyeszékhelyeire és azok vonzáskörzetébe.

Bővebben: Villanyautosok.hu