Elektromos autók otthoni töltése

  1. Legyen elég áramod: Az autónak minimum 1 x 16A (3.6 kW) szabad elektromos kapacitást érdemes elkülöníteni. Nézd meg a kismegszakítókat a villanyórád előtt és ha szükséges kérj bővítést. 1 x 32A ingyenesen jár minden fogyasztónak, e fölött 3600,- Ft + áfa amperenként a bővítés ára, melyet az áramszolgáltatótól tudsz igényelni a megfelelő formanyomtatvány kitöltésével.
  2. Építs ki megfelelő elektromos betáp vezetéket a villanyórától a töltőig:
    16A esetén 2.5 mm2, 32A esetén 6mm2 vastagságú réz sodrony vagy tömör rézkábel szükséges. A fázisok számától függően 3 vagy 5 eres vezetéket húzzunk.
  3. A villanyóra után a kapcsolótáblában legyen a töltőnek egy legalább 16A-es kismegszakítója, egy „A” típusú Fi-relé és egy túlfeszültségvédelmi eszköz.
  4. Válassz egy jó fali töltőt, vagy hordozható töltőt, szereltesd fel egy villanyszerelővel az autó parkolóhelyére és már tölthetsz is.
    https://coolautoo.hu/460-fali-toltok
  5. Elektromos autó töltéshez nappali áramot szabad használni (A tarifa), vagy az A2 tarifát, ami időszakosan változó költségű áram. Éjszakai áramot (vezérelt B tarifa) nem szabad, mert az csak fix bekötésű fűtés vagy vízmelegítés céljára szabályos.

Engedélyek nem szükségesek, kivéve társasházak esetén, ahol a közös használatú térben a saját áram vagy mérőóra kiépítéséhez szükséges a lakóközösség hozzájárulása.

Ha kérdésed van, csak írj és válaszolunk!