Barion Pixel

Elektromos autók otthoni töltése:

  1. Legyen elég áramod: Az autónak minimum 1 x 16A (3.6 kW) szabad elektromos kapacitást érdemes elkülöníteni. Nézd meg a kismegszakítókat a villanyórád előtt és ha szükséges kérj bővítést. 1 x 32A ingyenesen jár minden fogyasztónak, e fölött 3600,- Ft + áfa amperenként a bővítés ára, melyet az áramszolgáltatótól tudsz igényelni a megfelelő formanyomtatvány kitöltésével.
  2. Építs ki megfelelő elektromos betáp vezetéket a villanyórától a töltőig:
    16A esetén 2.5 mm2, 32A esetén 6mm2 vastagságú réz sodrony vagy tömör rézkábel szükséges. A fázisok számától függően 3 vagy 5 eres vezetéket húzzunk.
  3. A villanyóra után a kapcsolótáblában legyen a töltőnek egy legalább 16A-es kismegszakítója, egy „A” típusú Fi-relé és egy túlfeszültségvédelmi eszköz.
  4. Válassz egy jó fali töltőt, vagy hordozható töltőt, szereltesd fel egy villanyszerelővel az autó parkolóhelyére és már tölthetsz is.
  5. Elektromos autó töltéshez nappali áramot szabad használni (A tarifa), vagy az A2 tarifát, ami időszakosan változó költségű áram. Éjszakai áramot (vezérelt B tarifa) nem szabad, mert az csak fix bekötésű fűtés vagy vízmelegítés céljára szabályos.

Engedélyek nem szükségesek, kivéve társasházak esetén, ahol a közös használatú térben a saját áram vagy mérőóra kiépítéséhez szükséges a lakóközösség hozzájárulása.